Akıllı Bina Nedir?

Akıllı binaların enerji verimliliğinin artırılması için binaların enerji tüketiminin bina içerisindeki ekipmanlar ile otomatik olarak kontrol edilebildiği bir sistemdir. Akıllı binanın en önemli görevi, kullanıcı konforundan ödün vermeden binanın enerji tüketiminin en düşük seviyede olmasını sağlamaktır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplam enerjinin çok önemli bir kısmını binalarda kullanıcı konforunu en üst seviyede tutabilmek için klimalar, ısıtma ve havalandırma sistemleri, aydınlatma vb. oluşturmaktadır. bu tür araçlar otomatik olarak kontrol edilir.

Akıllı binaların en önemli hedefi binalarda enerji verimliliğini artırmak, kullanıcı konforunu en üst seviyede tutmak ve tüketilen enerjiyi minimum seviyede tutmaktır. Akıllı binalar birçok özelliği bir arada barındırıyor, beklentileri aşan donanımlar içeriyor. Ancak istenilen iş ve işlemlerin yapılabilmesi için enerjinin en düşük seviyede kullanılması arzu edilir. Akıllı bir bina, hizmet ömrü boyunca en ekonomik şekilde hizmet vermelidir. Bunu başarmak için birçok sistem organize bir şekilde kullanılır:

-Bina otomasyon sistemi

-Enerji yönetim sistemi

-Enerji kontrol sistemi

-Merkezi kontrol ve izleme sistemi

Ülkemiz gibi güneş enerjisi açısından yeterli potansiyele sahip bir bölgede, başta bina kabuğu olmak üzere tüm tasarım parametreleri, çevresel etkilere uyum sağlamak için tasarlanmış pasif sistemler ve tam olarak çalışabilen mekanik, elektrik ve mekanik ve elektrik aksamlardır. güneş ve rüzgarın istenilen etkilerinden faydalanmak ve istenmeyen etkilerinden korunmak için bu sistem elemanları ile uyum içindedir. Elektronik ve otomasyon sistemlerine sahip binalar gerçek akıllı binalar olarak kabul edilmektedir. GN İNŞAAT’ın A+ projesi olan Maltepe Yeşil Residence’ı akıllı binalara örnek verebiliriz.

Ülkemizde ‘Akıllı Bina’ olmanın önde gelen kriterleri ve temel özellikleri, kartlı giriş sisteminin varlığı, klima, havalandırma, yangın algılama, alarm, güvenlik, aydınlatma ve asansör sistemlerinin akıllı olması, bunun yanında bu sistemlerin tek bir merkezden sorunsuz bir şekilde kontrol edilmesi ve yönetilmesidir.